Podcasts de Cinema

Fa un temps que enlloc d’escoltar música a l’iPod, escolto podcasts. I sobretot els que parlen sobre cinema i televisió.

Un podcast, és, en essència, un programa de ràdio produït únicament per ser distribuit online. Si un escolta un episodi que li agrada, es pot subscriure mitjançant iTunes o RSS. Fa un temps que moltes cadenes de ràdio com Catalunya Ràdio o RAC1 converteixen els seus programes més populars a mp3 i els distribueixen com a podcast.

Vull destacar-ne uns quants, que crec que valen molt la pena per a tots els cinèfils. La majoria són en anglès.

1. «Creative Screenwriting»

Va sorgir d’una revista dirigida a estudiants per ser guionista. A la revista sovint hi havia entrevistes amb el guionista de pel·lícules que havien tingut cert èxit; es feien en un local i hi podia anar la gent. Recentment, aquestes entrevistes s’enregistren i es distribueixen com a podcast. És realment bo, el més interessant si us dediqueu al món del cinema; o si us agrada molt una peli i voleu saber com va arribar a ser el que és.

Per exemple, podeu escoltar l’episodi de Juan José Campanella, autor de «El Secreto de Sus Ojos«: Descarregar

2. «Slashfilm» (o /Film)

El podcast de la web més popular sobre notícies de cinema: slashfilm.com. El protagonitzen un conjunt heterogeni: David Chen (asiàtic), Devindra Hardawar (indi) i Adam Quigley (americanot). Les seves opinions són molt variades, les discussions divertides, i no es pensen que en saben més que l’audiència. Debateixen com a aficionats al cinema, no com a professors o estudiosos del cinema. Per això un disfruta tant escoltant-los: no tenen aires de superioritat.

En un episodi normal, començen parlant del que han vist durant la setmana. Després comenten les notícies de la setmana; per últim critiquen l’estrena de la setmana. No patiu perquè són uns talibans dels spoilers, i avisen sempre. Mai posen notes a res.

Cada setmana tenen episodis «extra», anomenats «After Dark», en que parlen del que volen. A vegades contesten e-mails dels oidors, d’altres debateixen un tema en profunditat, o a vegades parlen de tonteries. Per exemple, un episodi en que David Chen parla de les seves manies alhora de seure al cine: DESCARREGA

Un dels millors episodis que tenen és la crítica de «The Dark Knight«, amb Kevin Smith com a convidat: DESCARREGA

3. «Filmspotting»

Tot el contrari que al «Slashfilm»: format per dos americans d’uns 40 anys, professors de cinema, que van pensar que un podcast seria bona idea per complementar les classes als seus alumnes de la Universitat de Chicago. Són una mica xulos, i els seus debats són avorridíssims perquè un dels dos creu que sempre té la raó, i no acaben debatint mai res. No obstant, l’organització del podcast és sublim. Fan de tot: llistes de Top-10, maratons de directors o d’una temàtica, recrear les seves escenes favorites, crítiques tant de pelis noves i antigues… I la seva pàgina web és un prodigi de meticulositat: filmspotting.net.

Són uns amants de posar notes a tot (estrelles). Per escoltar els episodis, si teniu iTunes, aneu AQUI

4. «Movies You Should See»

Britànics. De Leeds. Els interlocutors solen variar. La majoria estan relacionats amb el món del cinema de manera amateur. Cada episodi es centra en una pel·lícula diferent, indiferentment de l’època o la popularitat d’aquesta. Se’ls pot acusar de pesseteros, perquè els podcasts més antics els graben en discos i els posen a la venda, i és l’única manera d’aconseguir episodis antics.

Podeu escoltar diversos episodis AQUI.

5. «Firewall & Iceberg»

Ha començat fa poc, però els seus dos integrants són garantia de qualitat (almenys escrivint). Es tracta de Daniel Fienberg i Alan Sepinwall. Són dos escriptors i bloggers, crítics de sèries de televisió principalment. Sepinwall és conegut per ser un dels màxims valedors i fanàtics de The Wire i The Sopranos; mentre que Fienberg ho és de Deadwood. Per fer-vos-en una idea, mireu el blog d’en Fienberg i el d’en Sepinwall.

Podeu escoltar un episodi AQUI, o subscriure-us a l’iTunes AQUI.

Pol Milian


Deja un comentario