Larry & Louie (1): “Curb Your Enthusiasm”

Fa temps que tenia ganes d’escriure un article sobre dues sèries que em semblen genials: Curb Your Enthusiasm i Louie. Són obra de Larry David i Louis C.K., respectivament.

Larry David & Louis C.K.

En vull parlar perquè aparentment són força desconegudes, i tot i que el seu humor no sigui per a tothom, tenen un valor artístic i una manera de fer que s’han de reivindicar. Es segueixen emetent, per tant, us recomano que els hi doneu una oportunitat. Curb just ha acabat la seva vuitena temporada, i Louie la segona.

Curb Your Enthusiasm (2000) és obra de Larry David, co-creador de Seinfeld, una de les sitcoms mítiques dels 90. Seinfeld mostra la vida del còmic Jerry Seinfeld i els seus amics. És un pseudo-documental, perquè tot i reflexar la vida d’una persona real (Seinfeld fa “d’ell mateix”), les situacions estan guionitzades i els altres personatges sí que són personatges. Si una cosa es pot destacar de Seinfeld, és el personatge de George Constanza (Jason Alexander), el millor amic d’en Jerry: un tipus baixet, grassonet, calb, amb ulleres; i amb una visió molt particular de la vida, carregat de manies i desafortunat amb les dones.

Larry David ha reiterat en diverses ocasions que George Constanza li servia d’alter ego a la ficció, bàsicament, era ell. Aquest fet motiva que algunes situacions de Seinfeld i Curb resultin similars. Així doncs, també és entenible la grandesa de Curb, ja que Larry David ha eliminat elements entre el seu procés creatiu i el producte en sí: ara ell fa d’ell mateix, qui millor per interpretar-se a ell mateix, devia pensar?

Per tant, una de les claus de Curb és que és una sèrie d’autor. Larry David té la totalitat del control creatiu; entenible quan estem parlant d’una sèrie semi-ficcionada sobre la seva vida. No dirigeix els episodis (que solen anar canviant de director), ni la fotografia ni altres aspectes artístics. A la sèrie hi ha dos tipus d’actors, una mica com a Entourage: alguns fan d’ells mateixos (Larry David, Ted Danson, Richard Lewis), i altres interpreten papers. Per exemple, la seva dona l’interpreta Cheryl Hines, que no és la seva dona a la vida real, però el seu personatge (en teoria) vol evocar la seva dona.

El do comèdic de Larry David es nota de seguida, als pocs capítols. Sap identificar-se amb l’espectador (també alienar-lo toalment) i reflexar visions particulars sobre aspectes vitals i socials. Per exemple: quan algú està parlant per telèfon, i tu ets al seu costat, i li dius: “Diga-li que…” i el que està parlant fa com si no et sentís i segueix la conversa fins que penja. O, un altre exemple: el que costa obrir els embalatges de plàstic dur de productes electrònics.

La majoria de diàlegs estan improvisats, el que dóna lloc a situacions realment genials. No obstant, l’estructura dels capítols està perfectament definida, i tots són petites historietes autoconclusives, posant ènfasi en elaborar finals memorables. Hi ha una trama general que regeix cada temporada (estil The Wire), però és el de menys; un simple McGuffin.

Es fan servir molts callbacks o running gags, és a dir, gags i situacions que es referencien elles mateixes dins d’una temporada o del mateix capítol.

En definitiva, altament recomanable, humor de qualitat de part de l’HBO, que no cal que ho digui aquestes alçades, sol ser garantia de qualitat.

Estigueu atents a la segona part de l’entrada que apareixerà properament, parlant sobre l’altre geni: Louis C.K. i la seva sèrie, “Louie”.

Anuncios

2 comentarios el “Larry & Louie (1): “Curb Your Enthusiasm”

  1. […] de l’article “Larry & Louie”, on parlo de Larry David i Louis C.K., i les seves sèries. Com que la primera part es centrava en […]

  2. […] Seguim amb Curb. Per llegir l’article principal sobre la sèrie, el trobareu aquí. […]

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s