Herois i Hereus (1): Un Món en Crisi

(NOTA: Aquesta és la primera part d’un article titulat “Herois i Hereus”, escrit per Martí Sala fa un temps. Hi haurà sis o set parts que s’aniran publicant periòdicament, estigueu atents, val la pena.)

A hores d’ara, poca gent dubta sobre l’existència d’una greu crisi financera. Tot tipus de feina, negoci o àmbit empresarial pateix, d’una o altra manera, les destrosses que ha provocat la forta sotragada de l’economia mundial. Per endinsar-nos en el terreny de les produccions cinematogràfiques actuals, és fonamental entendre que aquesta sotragada també ha generat conseqüències en el camp cinematogràfic.

És evident que la crisi econòmica amb la que topa el cinema porta anys d’avantatge a la financera: ja des dels inicis de la dècada del mil·leni, múltiples video-clubs i sales de cinema tanquen els seus negocis per la impossibilitat de fer rendibles les seves inversions. Algú pot pensar que estic barrejant conceptes, ja que el causant del tancament d’aquest conjunt de xarxes cinematogràfiques no fou la crisi, sinó la sobtada reducció de clientela en sorgir de cop i volta la possibilitat de veure el cinema de manera instantània i des de casa: internet.

A això responc: el sobre-accés d’informació, el bombardeig d’imatges de dubtós contingut, el desordre creat per la possibilitat d’accedir a múltiples enllaços sense cap ordre establert, la deshumanització de la comunicació causada per les converses virtuals… Tot això no forma part de la crisi (ja no dic financera) mundial? És per això que trobo just afirmar que la crisi econòmica que el cinema començava a manifestar a inicis de segle pot ser entesa com l’antecedent de la crisi financera que patim actualment.

Però l’apartat econòmic no és la branca cinematogràfica afectada per la crisi de la qual vull parlar – malgrat ser evident que el cinema actual topa amb molts obstacles econòmics que condicionen el seu caràcter, tema que més endavant serà comentat -. Entrant en l’apartat no tangible del cinema, ficant-nos dins la branca que tan sols existeix quan transformem la paraula “cinema” en un concepte abstracte que posseeix infinitat de gèneres, estils, corrents i èpoques, trobem una figura cinematogràfica esquitxada per la crisi mundial: La figura del Súper Heroi.

Anuncios

2 comentarios el “Herois i Hereus (1): Un Món en Crisi

  1. […] (NOTA: Aquesta és la sisena i última part d’un article titulat “Herois i Hereus”, escrit per Martí Sala fa un temps. Podeu trobar els articles anteriors al blog. És recomanable llegir-los tots ordenadament, aquí teniu el primer.) […]

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s